Sistemul fotovoltaic este constituit dintr-o arie de module (module = este termenul utilizat pentru acele celule interconectate intr-o capsula rezistenta la apa) si alte componente specifice acestui sistem.
    Foarte multe celule solare compuse din diverse materiale au fost dezvoltate in ultimii ani. Marea majoritate a celulelor sunt fabricate din siliciu. Celulele sunt clasificate ca si cristaline sau thin film.
    O celula solara consta din doua sau mai multe straturi de material semiconductor cel mai intalnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsa intre 0,001 pana la 0,2 mm si sunt dopate cu electron pentru a forma jonctiuni „p” si „n”. Aceasta structura e similara cu a unei diode. Cand acest strat de siliciu este expus la lumina se va produce o „agitatie” a electronilor din material si va fi generat un curent electric.
    Curentul generat de o singura celula este mic dar combinatii serie, paralel al acestor celule pot produce curenti suficienti de mari pentru a putea fi utilizati. Aceste celule de obicei sunt incapsulate in panouri care le ofera rezistenta mecanica si la intemperii.
    Randamentul acestor celule solare si module este dependenta de tehnologia (material) folosita. Materiale diferite si combinatii produc o rata a randamentului diferita. Randamentul teoretic maxim care poate fi atins este de aproximativ 42 % pentru materialele cunoscute in prezent. Sunt unele materiale de top care nu sunt prezentate in figura de mai sus si care sunt utilizate in industria spatiala.
    Din experienta putem spune ca materialele utilizate in laborator au o eficienta cu cel putin 30% mai mare decat cele utilizate in productia industriala. In general dureaza intre 5- 10 ani pentru ca un material testat in laborator sa ajunga pe piata comerciala.

   Module solare (Solar Modules)

    Asa cum am precizat anterior , celulele fotovoltatice sunt interconectate pentru a forma module si sunt asezate intre doua starturi ( unul transparent si altul protector) pentru a forma un panou solar. Puterea electrica acestor module variaza intre 5W si 200W si uneori si pana la 300W.  Modulul solar  fiind „caramida” de constructie a unui sistem fotovoltaic pentru a obtine puterea dorita.
    Putem face urmatoarele observatii pentru modulele cunoscute:

         aproape toate celulele sunt fabricate din siliciu,
         cea mai comuna tehnologie este cristalina,
         thin cells este o tehnologie cu mare potential.

Energie Solara

Nu se pot găsi produse care să coincidă cu selecția.